Noi elemente de siguranță pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală în Europa

Începând cu Februarie 2019, există noi sisteme europene de verificare a medicamentelor, cu măsuri armonizate de siguranță și control pentru prevenirea accesului pacientului la medicamente falsificate. Implementarea tehnică a noului proces la site-urile de producție ale Bayer a fost deja finalizată, iar imprimarea noului cod de verificare a medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală este în curs de desfășurare.

Începând cu februarie 2019, ambalajele medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală din Europa vor avea un nou Cod de Date Matrice (verde) și un sigiliu anti-manipulare (portocaliu), pentru a permite farmaciștilor să verifice autenticitatea produsului și să prevină ajungerea medicamentelor falsificate la pacienți.

Noi măsuri armonizate de siguranță și control

Noile elemente de siguranță pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală vor avea un sistem complet de verificare pentru a împiedica intrarea în lanțul legal de aprovizionare a medicamentelor falsificate. Noile elemente de siguranță vor fi obligatorii în statele membre ale UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Cum să recunoști produsele originale

În cadrul Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, autenticitatea medicamentelor va fi garantată de așa-numitul Cod de Date Matrice care include un identificator unic (UI) și un dispozitiv anti-manipulare.

În diferite etape ale lanțului de distribuție, de exemplu atunci când cutiile  de medicamente ajung la farmacii, acestea  vor fi scanate și verificate pentru autenticitate. Dacă există o alertă, cutia nu va fi furnizată și va fi efectuată o investigație pentru a determina dacă medicamentul a fost falsificat.

Pentru că durata de valabilitate a fiecărui produs variază, va dura 3-5 ani până când toate cutiile  vor avea noile caracteristici de siguranță. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji dacă medicamentul actual nu are noul cod.

                                                                                                 COR-EYL-RO-0001-1