Medicamentele sunt sigure, chiar dacă au efecte secundare?

Unii pacienți sunt reticenți la utilizarea medicamentelor din cauza riscului de efecte secundare. În primul rând, riscul de efecte secundare nu este niciodată zero. Și în al doilea rând, beneficiile utilizării medicamentelor cu licență (autorizate) sunt întotdeauna mai mari decât orice risc implicat.

Cercetarea și dezvoltarea medicamentelor sunt procese foarte complexe care sunt reglementate cu strictețe. Înainte ca un medicament să poată fi comercializat, oamenii de știință și fizicienii petrec în general între zece și doisprezece ani, desfășurând teste cuprinzătoare, analizând între 5.000 și 10.000 de substanțe pentru a verifica eficiența și siguranța acestora. Pachetul de date care rezultă – de aproximativ 500.000 de pagini – este apoi transmis autorităților din domeniul sănătății. Numai după ce experții autorităților de reglementare au revizuit cu atenție toate informațiile și au aprobat medicamentul, acesta poate fi comercializat și pus la dispoziția pacientului.

Este de datoria noastră să punem la dispoziția medicilor care prescriu medicamentele și a pacienților, informații cuprinzătoare despre efectele secundare potențiale, prin prospecte. De asemenea, considerăm că este esențial ca pacienții să vorbească cu medicii despre acest aspect.

 

Asigurarea unui raport rezonabil de riscuri/beneficii reprezintă esența întregii noastre activități – prin diversele stadii ale cercetării, în timpul procedurii de licențiere și dincolo de aceasta. Chiar dacă produsul a fost lansat pe piaţă, colectăm și evaluăm în continuare orice efecte secundare raportate care apar în urma utilizării acestuia și actualizăm informațiile despre produsul nostru după cum este necesar.