Fii informat

Despre Codul de transparenţă EFPIA

Bayer susţine în totalitate creşterea transparenţei în relaţia dintre industria farmaceutică şi profesioniştii în domeniul sănătăţii şi organizaţii şi, ca atare, respectă prevederile Codului de transparenţă EFPIA.

40 de companii europene de top din 33 de ţări s-au angajat să respecte Codul de transparenţă al EFPIA

Codul de transparenţă EFPIA (în denumire completă: Codul de transparenţă EFPIA privind transferul de valoare de la companiile farmaceutice către profesioniştii şi organizaţiile din domeniul medical) este un angajament voluntar prin care se solicit tuturor companiilor membre EFPIA să facă publice transferurile de valoare către profesioniştii şi organizaţiile din domeniul medical. În cadrul acestui Cod, toate companiile membre EFPIA, inclusive Bayer, vor comunica toate transferurile de valoare directe şi indirecte, monetare şi non-monetare aflate în legătură cu dezvoltarea şi comercializarea medicamentelor de uz uman bazate pe prescripţie medicală.

Primele comunicări legate de plăţile efectuate în 2015 vor fi realizate nu mai târziu de luna iunie 2016. Acest proces de Comunicare se va repeat pentru fiecare perioadă de raportare din anii următori.

Gradul de compensare

Profesioniştii din domeniul medical sunt recompensaţi pentru expertiza şi serviciile pe care le pun la dispoziţia industriei farmaceutice. Nivelul plăţilor şi transferurilor de valoare depind de natura activităţii, nivelul de expertiză şi durata. Sumele acceptate variază în funcţie de o serie de factori cum ar fi nivelul venitului local, legislaţie şi alte Coduri existente. Principiul cheie este remuneraţia corectă a serviciilor pentru a garanta faptul că onorarile nu sunt folosite la influenţarea incorectă a deciziilor de tratament luate de profesioniştii din domeniul medical.

Raportare individuală sau colectivă?

Transferurile de valoare către profesioniştii vor fi raportate la nivel individual sau colectiv. Dată fiind adoptarea voluntară al Codului de transparenţă EFPIA de către industrie, legislaţia de protecţie a datelor din majoritatea statelor europene permite divulgarea datelor individuale doar cu acordul explicit al profesionistului din domeniul medical. Atunci când unul dintre profesionişti nu îşi dă acordul pentru raportare la nivel individual, aceasta se va realiza la nivel colectiv. În anumite state este necesară şi obţinerea acordului organizaţiilor medicale. Transferurile de valoare din domeniul «Cercetare şi Dezvoltare» vor fi întotdeauna raportate la nivel colectiv, potrivit prevederilor Codului de transparenţă EFPIA.

Protecţia datelor

Bayer respectă în totalitate protecţia şi securitatea datelor. De aceea, am făcut o serie de paşi în direcţia protecţiei datelor în concordanţă cu politicile specifice solicitate şi monitorizate de către autorităţile locale şi globale. În plus, datele sunt făcute publice doar atunci când profesionistul din domeniul medical aflat în cauză îşi va fi oferit acordul în mod explicit, în scris. Mecanismele de securitate a datelor funcţionează la standarde înalte pentru a ne asigura că datele sunt protejate de atacuri externe şi manipulare. De asemenea, accesul la orice fel de date personale destinate raportării este limitat la nivel intern, fiind oferit exclusiv angajaţilor responsabili de colectarea acestora şi elaborarea rapoartelor.

Raportare integrală

Credem că raportarea integrală este singura care poate oferi o imagine clară a relaţiei noastre cu un profesionist din domeniul medical şi ca atare nu vom divulga date parţiale la nivel individual. Orice refuz de a face publică o activitate specifică va fi tratată de către Bayer drept un refuz general. În schimb, toate transferurile de valoare vor fi raportate la nivel colectiv, folosind modelul de raportare al EFPIA.