03.05.2018

Primul trimestru al anului 2018

Bayer: Activitatea operațională afectată negativ de efectele cursului de schimb valutar – Progrese majore în achiziția Monsanto

Vânzările la nivel de grup au înregistrat o creștere de 2,0 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), atingând 9,138 miliarde de euro / EBITDA înainte de elementele speciale a scăzut față de anul trecut cu 2,896 miliarde de euro – menținându-se constant față de același trimestru al anului trecut după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar / Divizia Pharmaceuticals raportează creșterea vânzărilor (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului) / Rezultate în scădere față de anul trecut pentru divizia Consumer Health, în conformitate cu previziunile / Vânzările pentru Divizia Crop Science se mențin la nivelul ridicat din același trimestru al anului trecut (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului) / Animal Health înregistrează o creștere a vânzărilor (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului) și a rezultatului economic / Profitul net scade cu 6,2 procente, până la 1,954 de miliarde de euro / Rezultatul de bază pe acțiune scade cu 1,3 procente, atingând 2,28 euro / Comisia Europeană și alte autorități de reglementare aprobă condiționat achiziția Monsanto / Se confirmă raportul prospectiv al grupului pentru anul 2018, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar

Leverkusen, 3 mai 2018 – Activitatea operațională a Bayer a fost afectată negativ de efectele cursului de schimb valutar în primul trimestru al anului 2018. După ajustarea cu efectele cursului de schimb valutar și ale portofoliului (ajustare Fx și portofoliu), rezultă o creștere a vânzărilor companiei în primele trei luni ale anului. „Am înregistrat creștere pentru diviziile Pharmaceuticals și Animal Health,” a declarat Werner Baumann, Președintele consiliului de administrație, la prezentarea raportului interimar care a avut loc joi. EBITDA înainte de elementele speciale s-a menținut constant față de același trimestru al anului trecut, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar (ajustare Fx). Baumann a confirmat raportul prospectiv al grupului pentru anul 2018, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar.

„Am marcat un avans semnificativ la nivel strategic și am înregistrat progrese majore în ceea ce privește propunerea de achiziție a Monsanto,” a afirmat acesta. Comisia Europeană și alte autorități de reglementare, printre care cele din Brazilia, China și Rusia, au aprobat tranzacția anul acesta. Aceasta înseamnă că Bayer a obținut deja două treimi dintre cele circa 30 de aprobări anti-trust necesare. Condițiile impuse de Comisia Europeană și alte autorități de reglementare includ, în mod special, vanzarea  de către Bayer a mai multor activități comerciale ale diviziei Crop Science. Compania a încheiat acorduri în acest sens cu BASF în octombrie 2017 și aprilie 2018. Achiziția Monsanto rămâne supusă condițiilor obișnuite de finalizare a tranzacțiilor, printre care primirea aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare. Bayer colaborează strâns cu autoritățile din întreaga lume, cu obiectivul de a încheia tranzacția în trimestrul al doilea al anului 2018.

În aprilie 2018, compania de investiții Temasek a subscris 31 de milioane de noi acțiuni ale Bayer, ceea ce corespunde cu aproximativ 3,6 procente din capitalul majorat, aducând încasări brute totale de 3 miliarde de euro. Încasările din acest plasament vor fi luate în considerare la calcularea majorării de capital, printr-o ofertă de drepturi cu drepturi de subscriere de către acționarii existenți, în vederea finanțării achiziției Monsanto.

 

Creșterea vânzărilor la nivel de grup (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), rezultate afectate negativ de efectul cursului de schimb valutar

Vânzările la nivel de grup din primul trimestru al anului 2018 au crescut cu 2,0 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului, raportate: minus 5,6 procente), atingând 9,138 miliarde de euro. EBITDA înainte de elementele speciale a scăzut cu 5,2 procente, la 2,896 miliarde de euro. Efectele negative ale cursului de schimb valutar au scăzut rezultatul cu circa 160 de milioane de euro. După ajustarea cu aceste efecte, rezultatul a fost constant față de anul trecut. EBIT a scăzut cu 4,8 procente, atingând 2,310 miliarde de euro, după plata unor taxe speciale de 78 de milioane de euro (T1 2017: 102 milioane de euro), în principal legate de proiectul de achiziție a Monsanto. Profitul net a scăzut cu 6,2 procente la 1,954 miliarde de euro, în vreme ce rezultatul de bază pe acțiune din operațiunile continue a scăzut ușor, cu 1,3 procente, la 2,28 euro.

 

Numerarul net din activitățile de exploatare continue a crescut cu 19,4 procente, atingând 658 milioane de euro, în special datorită adițiilor mai scăzute la numerarul angajat în capitalul circulant. Datoria financiară netă a scăzut cu mai mult de jumătate de la 31 decembrie 2017 la 31 martie 2018, ajungând la 1,650 miliarde de euro, în special datorită intrărilor de numerar din vânzarea de noi acțiuni Covestro.

Divizia Pharmaceuticals se bucură de creșteri ale vânzărilor la principalele produse de creștere

Vânzările la medicamentele eliberate cu prescripție medicală (Pharmaceuticals) au crescut cu 2,9 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), atingând 4,075 miliarde de euro. „Principalele noastre produse de creștere au înregistrat din nou un succes deosebit,” a spus Baumann. Bayer a raportat vânzări totale combinate de 1,561 miliarde de euro pentru anticoagulantul de uz oral Xarelto™, medicamentul oftalmic Eylea™, medicamentele anticanceroase Xofigo™ și Stivarga™, și tratamentul pentru hipertensiune pulmonară Adempas™, reprezentând o creștere de 14,1 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar). Vânzările de Xarelto™ au crescut cu 13,0 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), în special datorită volumelor crescute din Europa și Asia/Pacific. Bayer a raportat o creștere puternică a vânzărilor de Eylea™, datorită creșterii volumelor în Europa. Adempas™ a înregistrat o creștere deosebit de puternică, de 21,2 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), în special datorită dezvoltării pozitive din Statele Unite și Europa.

Dintre celelalte produse lider de vânzări ale diviziei Pharmaceuticals, dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni din gama Mirena™ au înregistrat o creștere a vânzărilor cu 13,4 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), datorată în mare parte operațiunilor comerciale din Statele Unite. Vânzările pentru tratamentul antidiabetic Glucobay™ au crescut cu 13,7 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), datorită creșterii cererii în China. Bayer a raportat o scădere de 15,9 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar) a vânzărilor de medicamente coagulante Kogenate™/Kovaltry™, într-un context atribuibil încetării unui contract cu un partener de distribuție la sfârșitul anului 2017. După ajustarea cu acest efect, vânzările pentru acest produs au crescut cu 11,1 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), iar vânzările segmentului Pharmaceuticals per ansamblu au crescut cu 4,6 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar).

EBITDA înainte de elementele speciale pentru divizia Pharmaceuticals a scăzut cu 5,8 procente, ajungând la 1,415 miliarde de euro, respectiv cu 1,2 procente după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. Rezultatul a fost afectat negativ de o creștere a costului bunurilor vândute și de creșterea cheltuielilor de Cercetare și Dezvoltare, respectiv vânzări.

Rezultate în scădere față de anul trecut pentru Consumer Health, în conformitate cu previziunile

Vânzările de produse de îngrijire personală (Consumer Health) au scăzut cu 2,2 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), ajungând la 1,409 miliarde de euro. „Scăderea semnificativă din Asia/Pacific a jucat aici un rol major. În China, autoritățile au reclasificat două dintre mărcile de produse farmaceutice pentru îngrijirea pielii ale Bayer, din medicamente eliberate fără prescripție medicală în medicamente eliberate cu prescripție medicală,” a spus Baumann. De asemenea, vânzările au fost afectate de probleme în lanțul de distribuție și dificultăți continue în America de Nord.

Operațiunile comerciale cu produsele pentru îngrijirea leziunilor cutanate și pielii Bepanthen™/Bepanthol™ au crescut cu 10,7 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), cu o dezvoltare deosebit de bună a vânzărilor în Brazilia și Europa. Vânzările de vitamine prenatale Elevit™ de la Bayer au continuat trendul ascendent, înregistrând o creștere de 6,1 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), în special datorită cererii puternice din Europa. Vânzările de antihistaminice Claritin™ s-au menținut la același nivel ca anul trecut, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. Creșterea vânzărilor în China a compensat scăderea din Japonia și începutul lent al sezonului alergiilor în Statele Unite. Operațiunile comerciale cu produsele pentru sănătatea pielii și sănătatea intimă Canesten™ au scăzut substanțial, vânzările înregistrând o scădere de 21,2 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), în special din cauza unor probleme temporare în lanțul de distribuție.

EBITDA înainte de elementele speciale pentru divizia Consumer Health a scăzut cu 20,2 procente, ajungând la 313 milioane de euro, respectiv cu 11,5 procente după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. Această scădere a fost provocată de o reducere a volumelor, cauzată în primul rând de probleme temporare în lanțul de distribuție și de reclasificarea unor mărci de produse în China. De asemenea, cifrele pentru același trimestru al anului trecut au inclus încasări extraordinare de aproximativ 34 de milioane de euro. Contribuțiile pozitive la rezultatul economic pe primul trimestru al anului 2018 au provenit în special din costul mai scăzut al bunurilor vândute.

 

Crop Science raportează creștere după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar, în trei din patru regiuni

Vânzările diviziei agricole (Crop Science) au atins 2,861 miliarde de euro, la același nivel cu rezultatul excelent obținut în același trimestru al anului trecut, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului. „Am înregistrat creștere în trei din patru regiuni după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar, iar această performanță aproape că a compensat scăderea din Europa/Orientul Mijlociu/Africa,” a declarat Baumann. Creșterea a fost deosebit de puternică în Asia/Pacific, unde vânzările au crescut cu 10,4 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar). Vânzările din America Latină au crescut cu 4,8 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), fiind stimulate de cererea crescută de fungicide și insecticide în Brazilia și continuarea normalizării stocurilor în această regiune.

Pentru Insecticide și Altele (Semințe și Caracteristici), am înregistrat performanțe pozitive, cu o creștere de 8,0 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), respectiv 12,9 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului). În schimb, vânzările au scăzut cu 14,3 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului) la Environmental Science, datorită reducerii livrărilor de produse către cumpărători în cadrul operațiunilor comerciale axate pe consumatori. După ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului, vânzările au scăzut, de asemenea, pentru SeedGrowth (8,4 procente), Ierbicide (6,6 procente), Semințe de leguminoase (6,2 procente) și Fungicide (2,0 procente).

EBITDA înainte de elementele speciale a scăzut cu 6,5 procente, ajungând la 1,042 miliarde de euro, respectiv cu 2,6 procente după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. O scădere a altor venituri din exploatare și un cost crescut al bunurilor vândute au fost printre factorii care au afectat negativ rezultatul. Reducerea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare și pentru administrația generală a avut, în schimb, efectul opus.

Animal Health raportează creștere (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar), în special în Asia/Pacific

Vânzările diviziei Animal Health au crescut cu 3,0 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului), atingând 414 milioane de euro. Operațiunile comerciale s-au dezvoltat deosebit de bine în Asia/Pacific, iar singura regiune care a raportat scădere a fost Europa/Orientul Mijlociu/Africa. Vanzarile de  zgărzi împotriva puricilor și a căpușelor Seresto™ au înregistrat o creștere puternică (plus 24,8 procente, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar). Vânzările la gama de produse împotriva puricilor, căpușelor și antiparazitare Advantage™ au scăzut cu 8,2 procente (după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar). EBITDA înainte de elementele speciale a crescut cu 3,0 procente, ajungând 139 milioane de euro, respectiv cu 10,4 procente după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. Scăderea cheltuielilor de vânzare a contribuit la această creștere. Pe de altă parte, creșterea a fost afectată negativ de modificarea standardelor de raportare financiară (IFRS 15), printre altele.

 

Se confirmă raportul prospectiv al grupului după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar

Bayer a confirmat previziunile ajustate cu efectul cursului de schimb valutar publicate în februarie în ceea ce privește performanțele de exploatare. Compania se așteaptă în continuare ca vânzările pe anul 2018 să crească cu un procent de o cifră din intervalul inferior-mediu după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar și al portofoliului. Ca si până acum, își propune să crească EBITDA înainte de elementele speciale și rezultatul de bază pe acțiune cu un procent de o cifră din intervalul mediu, după ajustarea cu efectul cursului de schimb valutar. Având în vedere cursul de schimb valutar la 31 martie 2018, se preconizează că vânzările raportate vor scădea per total în 2018 cu un procent de o cifră din intervalul inferior (anterior s-a comunicat că se va menține constant nivelul de anul trecut). În termeni absoluți, în prezent se estimează vânzări sub 35 de miliarde de euro (anterior s-a comunicat: aproximativ 35 de miliarde de euro). EBITDA înainte de elementele speciale se preconizează că va scădea cu un procent de o cifră din intervalul inferior (anterior s-a comunicat că se va menține la nivelul de anul trecut). Rezultatul de bază pe acțiune se preconizează că se va menține la nivelul de anul trecut, conform previziunilor anterioare.

Notă către redactori:

Tabelele următoare conțin datele cheie privind Grupul Bayer și segmentele sale pentru primul trimestru al anului 2018.

Raportul complet pentru primul trimestru este disponibil pe internet: www.quarterly-report-2018-q1.bayer.com

Redactorii TV pot descărca sau comanda gratuit materiale video actuale despre Bayer pe www.tv-footage.bayer.com.

Declaraţii anticipative

 

Anumite informaţii existente în acest document pot fi considerate “declaraţii anticipative“. Rezultatele efective pot diferi material de cele proiectate sau estimate în cadrul declaraţiilor anticipative. Printre factorii care pot genera aceste diferenţe se numără: incertitudini referitoare la momentul tranzacţiei; posibitatea ca părţile să se afle în incapacitatea de a realiza sinergiile anticipate şi eficienţele operaţionale conexe fuziunii în intervalul de timp alocat sau per total şi integrarea cu succes a operaţiunilor Monsanto în cele realizate de către Bayer; o astfel de fuziune poate fi mai dificilă, de durată sau mai costisitoare decât a fost estimat iniţial; costurile operaţionale, pierderea consumatorilor sau distorsionarea proceselor de afaceri (inclusiv, dar fără a se limita la, dificultăţi în menţinerea relaţiilor cu angajaţii, cosumatorii, clienţii sau furnizorii) pot fi mai mari decât valorile estimate în urma anunţului tranzacţiei; menţinerea unor anumiţi membrii ai echipei Monsanto ce ocupă funcţii cheie; riscuri asociate cu perturbarea atenţiei managementului de la derularea operaţiunilor de business în contextul fuziunii; condiţiile în care a fost încheiată tranzacţia pot să nu fie îndeplinite sau aprobările de reglementare necesare tranzacţiei pot să nu fie obţinute în termenii estimaţi sau în orizontul de timp anticipat; capacitatea părţilor de a întruni aşteptările legate de intervalele de timp, încheierea şi contabilizarea şi tratamentul fiscal al fuziunii; impactul refinanţării împrumuturilor solicitate în vederea realizării tranzacţiei; impactul îndatorării suportate de către Bayer în contextul tranzacţiei şi impactul potenţial asupra evaluării gradului de îndatorare al Bayer; efectele fuziunii Bayer şi Monsanto, incluzând situaţia financiară viitoare a celor două companii fuzionate, rezultatele operaţionale, strategiile şi planurile; alţi factori detaliaţi în Raportul Annual Monsanto privind Formularul 10-K, depus la SEC pentru anul fiscal încheiat la 31 august 2016 şi alte documente depuse de către Monsanto la SEC, disponibile la adresa http://www.sec.gov şi pe website-ul Monsanto la www.monsanto.com; alţi factori discutaţi în rapoartele publice ale Bayer, disponibile pe site-ul Bayer la adresa www.bayer.com. Bayer şi Monsanto nu îşi asumă obligaţia de a actualiza informaţia din această Comunicare, cu excepţia cazului în care acest lucru face obiectul unor prevederi legale. Cititorii sunt avertizaţi să nu se raporteze pe termen nelimitat la aceste declaraţii anticipative care sunt valabile strict la acest moment.